Водяне опалення підлоги в приватному будинку: характеристика і поради по монтажу

Водяне опалення - Фото

Надійна система опалення - запорука тепла і комфорту в будь-якому приміщенні, а в житловому вона особливо важлива. Вибрати відповідний принцип опалення, облаштувати і налагодити систему, щоб вона працювала ефективно, без збоїв - завдання витратне в усіх відношеннях, але воно того варте. І все більше число наших клієнтів схиляються до варіанту теплої підлоги в будинку або квартирі. Як встановити таку систему?

Сильні і слабкі сторони водяного опалення підлоги в приватному будинку

Підлоги з підігрівом - НЕ новомодний винахід: щось подібне використовували в холодній Скандинавії вже вісім тисяч років тому. Зрозуміло, що з тих пір подібний обігрів істотно змінився, але головні його принципи залишилися тими ж.

Приховане під підлогою водяне опалення створює особливий комфорт в холодну пору року. Але перш ніж погодитися на його монтаж, необхідно обгрунтовано проаналізувати як його переваги, так і всі недоліки.

Вони коротко представлені в пропонованій нижче таблиці.

Плюси Мінуси
  • можна істотно заощадити на обігріві;
  • повітря прогрівається рівномірно, а підлога завжди залишається теплою;
  • система прихована від очей і жодним чином не псує інтер'єр приміщення;
  • в процесі роботи протистоїть появі протягів в кімнатах;
  • ідеальний варіант для дитячої кімнати.
  • висока ціна обладнання і особливо установки;
  • складність і тривалість монтажу;
  • проблематично обладнати в процесі ремонту - краще монтувати вже з самого початку при будівництві;
  • небажано використовувати цілий ряд підлогових покриттів, які можуть зменшити тепловіддачу;
  • ремонт практично неможливий.


Важливою умовою для того, щоб водяне опалення підлоги в приватному будинку працювало з повною віддачею, є попереднє комплексне утеплення всіх приміщень - як всередині їх, так і зовні. У невтепленому будинку встановлення теплих водяних підлог втрачає будь-який сенс.

Поради по монтажу водяного опалення підлоги в приватному будинку

Планувати встановлення такого виду домашнього обігріву доцільно на етапі будівництва - це дозволить отримати важливі переваги:

  • правильно розрахувати всі необхідні параметри;
  • забезпечити максимальну ефективність обігріву;
  • знизити витрати на монтаж системи.

Щоб правильно змонтувати водяне опалення підлоги в будинку, необхідний професійний підхід на кожному з етапів установки:

  1. Підготувати поверхню - для обов'язкового вирівнювання застосовується попередня стяжка, яка потім обробляється антигрибковой ґрунтовкою і прокладається шаром утеплювача, а по периметру прокладається спеціальна кромочна стрічка.
  2. Укладання труб - вона може бути як одноконтурна, так і двоконтурна (в приміщеннях з великою площею), але в будь-якому випадку для початку поверхня стяжки накривається армуючої сіткою, до якої будуть кріпитися опалювальні труби змійкою або равликом, а між ними укладається температурний датчик.
  3. Заливка стяжки - перш ніж приступити до цього завершального етапу, слід захистити виходи труб спеціальними накладками (куточками), в системі потрібно забезпечити тиск, але нагрів включати не можна; склад суміші повинен включати пластифікатори, які допоможуть уникнути розтріскування.


Будь-яке, навіть найменше порушення технології, як і застосування не найякісніших матеріалів, загрожує дуже неприємними наслідками. Приховане під стяжкою підлоги опалення почне давати збої в роботі, після тривалого періоду і буде мати потребу в заміні. Причому такі складності зазвичай виникають в самий невідповідний момент, а впоратися з ними буває майже нереально. Тому такий важливий вид робіт з облаштування будинку слід довіряти тільки професіоналам. Спроби домашніх майстрів заощадити тут в більшості випадків приречені на провал.

Інтернет-магазин VENECIA.IN.UA пропонує ознайомитися з альтернативними способами опалення: це керамічні обігрівачі Венеція. Наші майстри готові допомогти вам з вибором і з розумною установкою, забезпечивши при цьому гарантію якості.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
47 + ? = 49
Введіть капчу*