Вплив інфрачервоних хвиль на здоров'я людини

 

Інфрачервоне випромінювання, яке широко застосовується в медицині, на виробництві та в побуті – один з діапазонів природного широкосмугового потоку фотонів. Розмаїття областей його застосування у сучасних технологіях обумовлено важливим чинником – лікувальними властивостями теплового впливу на організм.

Що таке інфрачервоне випромінювання?

На відміну від ультрафіолетового і видимого світла, ІЧ-промені мають довжину хвилі 2,5 - 2000 мкм. Людське око не здатне вловити цей потік частинок, але наше тіло та клітини реагують на таку енергетичну дію інакше. Фізики поділяють ІЧ спектр на три діапазони:

  • короткохвильовий (λ 0,75 – 2,5 мкм, t° потоку > 800°C) – використовується для швидкого нагрівання поверхонь, часто у вакуумі;
  • середньохвильовий (λ 2,6 - 50 мкм, t ° потоку 300-800 ° C) - застосовується в хірургії, стоматології та деяких інших сферах;
  • довгохвильовий (λ > 50 мкм, t° потоку < 300°C) – ідеальний для фізіотерапевтичних процедур та корисних для здоров'я обігрівальних приладів.

 

Застосування довгохвильового інфрачервоного випромінювання

Саме останній різновид випромінювачів знайшов широкий попит при виготовленні медичної апаратури та сучасних ІЧ панелей індивідуального опалення. Причин тому дві.

  1. ІЧ-потік не нагріває розріджене довкілля. Тепло витрачається лише на нагрівання предметів високої густини. Енергетичні втрати процесу мінімальні.
  2. ІЧ-промені надають не тільки тепловий, але й сприятливий фізіотерапевтичний вплив, оскільки згубні для більшості шкідливих мікроорганізмів.

Поєднання економічної ефективності та користі для здоров'я в останні роки зробили ІЧ панелі на керамічній основі лідерами опалювального ринку.

Вплив інфрачервоних променів на людину

Потік фотонів подібної довжини хвилі викликає в організмі людини потрійний ефект.

 

  • Незначне підвищення температури. Короткочасний «штучний жар» не є небезпечним для внутрішніх органів і шкіри, але призводить до вироблення антивірусного білка інтерферону. Паралельно стимулюється виробництво нашою «внутрішньою фабрикою» лейкоцитів та певних видів антитіл.
  • Активізація роботи серцево-судинної системи. ІЧ-випромінювання виконує ту саму роботу, як і кардіологічна фізична активність. Кров циркулює швидше, прискорюється обмін речовин, відбувається насичення клітин киснем.
  • Детоксикація організму. Природа ефекту не до кінця вивчена, але хвилі 70-200 мікронів, залишаючись безпечними для людини, допомагають очищати клітини від токсинів.

 

Що лікують інфрачервоні промені?

Різноманітні перелічені властивості інфрачервоних випромінювань роблять небезпечними для людей довжини хвиль менше 50 мкм, але надзвичайно корисними є промені від 70 до 200 мкм. З їх допомогою медики:

  • зміцнюють імунну систему;
  • борються із запальними процесами;
  • пригнічують розмноження в організмі хвороботворних бактерій;
  • виліковують нейродерміти, алергії та псоріази;
  • покращують прохідність капілярів.

Остання дія має і косметичний ефект, оскільки робить шкіру «молодшою», покращує колір обличчя та розгладжує зморшки.

Інфрачервоні обігрівачі

З погляду технологічних переваг, перелічені аспекти грають лише допоміжну роль. Основним є інший момент. Сучасні обігрівачі інфрачервоного випромінювання дозволяють створити системи опалення економічніші, ніж будь-які інші.

При роботі всього 5-7 годин на добу вони забезпечують кількість тепла, рівноцінну цілодобовому функціонуванню котла. Крім цього, керамічні панелі – зокрема, продукція нашої компанії «Венеція» – доступні за бюджетом, прості в установці та підійдуть під будь-який інтер'єр.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
7 + ? = 14
Введіть капчу*