Переваги та недоліки інфрачервоних обігрівачів

Керамічний обігрівач – одне з найпопулярніших сучасних засобів обігріву житла. Основними причинами його затребуваності є економічність, автономність та розширені функціональні можливості. Таке обладнання може забезпечити людей теплом навіть у негерметичних приміщеннях. А у звичайних будинках та квартирах гарантує обігрів за мінімальних фінансових витрат.

Принцип дії та сфери застосування інфрачервоних обігрівачів

Важливою перевагою інфрачервоного обладнання є особливий принцип його функціонування. По суті, прилад відіграє роль «штучного сонця» – тільки без небезпечного для людини жорсткого ультрафіолетового випромінювання.

ІЧ-спектр є органічною частиною потоку фотонів певної довжини хвилі. Найбільш коротка частина ІЧ спектру генерує тепло в діапазоні від +700 до +1200 та застосовується в промисловості. Середньохвильові пристрої використовуються переважно в медицині та стоматології, створюючи промінь температурою від +400 до +699. У системах обігріву встановлюють випромінювачі не тільки найбезпечнішої, а й корисної для здоров'я частини спектра. Температура генератора випромінювання – не більше 400°.

Для розуміння унікального принципу дії ІЧ систем необхідно розібратися, що гріє інфрачервоний обігрівач. На відміну від інших типів опалювального обладнання він нагріває не весь об'єм повітря, а тільки предмети високої щільності. Ними можуть бути стіни, меблі, людське тіло.

Завдяки прямому впливу на предмет обігріву, пристрій забезпечує необхідний температурний комфорт при втричі меншій споживаній потужності. Якщо розповсюджуючий ІЧ тепло елемент виготовлений із кераміки, ефективність зростає ще більше.

Кращі системи даного типу – наприклад, вироблені компанією ТМ «Венеція» – тришарові. Центральна частина – генератор ІЧ випромінювання. Другий шар – керамічна оболонка, яка за рахунок високої теплоємності продовжує віддавати тепло навіть після вимкнення приладу «розумним» терморегулятор. Третя – металевий корпус у дизайнерському стилі, що дозволяє органічно вписати панель у будь-який інтер'єр.

ККД обігрівачів

За рахунок максимально економічної генерації тепла коефіцієнт корисної дії ІЧ систем набагато перевищує такий у будь-яких інших.

  1. Для централізованого опалення він не перевищує 30%;
  2. У сучасних елетрокотлів та електричних батарей становить 50-60%.
  3. ІЧ прилади, якщо в них вбудований автоматичний терморегулятор, досягають ККД 75% і вище.

Корисність інфрачервоних обігрівачів

До такої слід зарахувати:

  • відсутність перемішування пилового повітря;
  • створення згубної для мікроорганізмів атмосфери;/li>
  • благотворний вплив на імунітет;/li>
  • покращення обміну речовин./li>

Можлива шкода інфрачервоних обігрівачів

Потенційно може зашкодити:

  • відкриті ділянки шкіри при тривалому сидінні в безпосередній близькості від панелі;
  • викликати перегрів організму при використанні надмірної потужності в невеликому приміщенні.

Порівняльні переваги

ІЧ пристрої:

  • максимально економічні;
  • повністю автономні;
  • створюють фізіологічно корисне для людини тепло;
  • мають стильний дизайн і тривалий термін служби.

Порівняльні недоліки

порівняння з іншими системами:

  • може завдати шкоди при неправильній експлуатації;
  • залежить від наявності електрики.

Керамічні панелі як основний вид опалення

Рекомендуються для встановлення в будинках без можливості підключення дешевого газу або використання твердопаливних котлів.

У разі подальшого підвищення цін на газ після квітня 2022 року стають однозначно вигіднішими економічно та функціонально зручними.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
21 + ? = 28
Введіть капчу*