Підвищення тарифу на газ з січня 2020 року - черговий стрибок ціни!

Підвищення тарифу газу - Фото

Не встигли українці порадіти за те, що їм надали можливість запастися газом вперше за всю історію, як їх уже поспішають приголомшити новими новинами. І тепер вони не настільки приємні: ціна на газ взимку-2020 знову буде вище. У чому причини, і яким може бути вихід, якщо може, - про це ми зараз і розповімо.

Ціна за газ для населення в 2020 році: що кажуть експерти

Уряд не зможе вплинути на зростання тарифів на блакитне паливо для людей з початком календарного року, а точніше вже з січня. Поки на ринку з'являться комерційні постачальники, ціна піде вгору, швидше за все. Так прогнозують експерти, зокрема Володимир Шведкий (гендиректор, незалежний провайдер енергії). Зараз ці постачальники мовчать і не діють, тому що уряд занадто добре відрегулював ціну до пори до часу.

Інший експерт, Олексій Хабатюк (заступник начальника, Департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України»), вважає, що підвищення тарифів на газ взимку-2020 дійсно відбудеться. І причиною цього буде збільшений попит на газ в Європі.

В даний час збільшення ціни на газ вже з листопада проявиться в тому ракурсі, що компанії облгазу підтасували ціни за транспортувальні послуги для населення країни. І ця ціна стане карколомної в прямому сенсі цього слова, тому що для окремих областей України вона збільшиться вчетверо!

Тетяна Бойко (координатор ЖК і та енергопрограмм ГМ «Опора») підтверджує, що:

  • київські ціни на транспортування зростуть на 15 відсотків, а в інших містах більше;
  • інший приклад - Гадяч, де ціна буде рости в 3,5 рази;
  • або Вінниця, де вона складе суму, втричі більша за попередню;

Для приватного будинку, в якому за опалювальний сезон йдуть 2000 кубів палива, кожен куб буде дорожче на 2 грн: було 60 коп, а стане 2,5 грн за 1 куб. Тому сезон обійдеться для такого будинку на 4000 грн дорожче.

  1. закарпатський тариф буде більше на 1 грн, тому 2000 кубів там буде коштувати ще на 2000 грн більше;
  2. кременчуцька ціна стає вище тільки на 11 коп.

Яким буде тариф на газ в 2020 році: про що думають газівники

При цьому цікаво, що в Києві тариф, вже збільшений вдвічі, не вплинув на підвищення зарплат працівникам сфери. Прокоментував цю ситуацію Дмитро Дронов (правління АТ «Київоблгаз», голова), сказавши, що останні пару років організація загрузла в боргах і не могла вільно розпоряджатися коштами через їх нестачу. Тому він вважає, що тариф підвищили мало.

Аналітик енергетичного ринку Микола Когут вважає навпаки: ненормальною ситуацію, коли «в бідній країні» отримують гроші за розподілений газ, а також провокують зростання боргів за постачання.

На що сподівається уряд при підвищенні тарифів на газ 2020?

Державні чиновники заявляють, що вони ніяк не можуть вплинути на підвищення тарифів на газ взимку-2020. Компетенція не їхня. Вся причина в тому, що нові ціни обгрунтовувались незалежним регулятором на ринку енергетики і комунальних послуг. А НКРЕКП, в свою чергу, пояснює таке своє рішення тим, що труби старі та непридатні, а заробітна плата людей, які працюють з газом, низька.

Олексій Гончарук (Прем'єр-міністр України) говорить, що уряд не може заважати новому становленню цін в країні, в тому числі і тих, що стосуються енергетики. Своє рішення він пояснив тим, що втручання обов'язково породжує корупцію, популізм і стає причиною неефективності. Але якщо у населення є серйозні проблеми, з якими впоратися важко (це про ринкову ціну), значить, робота державної структури повинна бути спрямована на вирішення цієї проблеми. Держава може допомагати, навіть якщо оплатить цю ціну за ресурс.

У будь-якому випадку виходить що питання «Чи зростуть тарифи на газ?» нічого доброго не віщує, відповідь однозначна. А значить, порятунок потопаючого - справа рук самого потопаючого. Але він може прийняти допомогу від надійних доброзичливців, якими є персонал інтернет-магазину «VENECIA.IN.UA», який пропонує економні електричні обігрівачі Венеція для опалення від провідних фірм.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
40 + ? = 43
Введіть капчу*