Опалювальний сезон в Україні

Опалювальний сезон в Україні

Питання, коли включать опалення, хвилює багато наших співвітчизників. Адже на дворі кінець жовтня і холоди можуть прийти несподівано. Занепокоєння українців пов'язане з двома чинниками. Перший з них - нестримно зростаючі газові ціни на світовому ринку. Другий - традиційна недовіра до будь-яких обіцянок влади.

Хто оголошує початок опалювального сезону в країні?

Згідно із законодавством, таке рішення приймає місцева влада. Традиційною датою вважається 15 жовтня, але температура за вікном часто вносить свої корективи. У країні діють норми відносно середньодобової температури. Якщо вона опускається нижче +8°C упродовж трьох днів підряд, це стає приводом запускати котельні.

Зрозуміло, їх підготовка і пробні пуски повинні проводитися завчасно. І якщо у вас немає опалення після офіційного оголошення про його включення, з'являється привід з'ясовувати причину його відсутності. Головними документами, яким потрібно керуватися при поданні скарги, є постанови Кабміну "Правила надання послуг з централізованого опалювання, постачанню холодної і гарячої води" від 21.07.2005 № 630 і "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005" від 18.08.2017 № 633. Зазвичай причини пов'язані з витоками або порушенням графіку підключення будинків.

Коли почнеться опалювальний сезон 2021-2022 років

За прогнозами синоптиків, дата його старту особливо не відрізнятиметься від торішньої. Проте певні проблеми в країні дійсно існують.

  1. За відомостями Міністерства розвитку регіонів, готовність відповідної інфраструктури складає близько 80%. Інші 20% доводяться на об'єкти і території, де у місцевої влади відсутні засоби на ремонт тепломереж.
  2. Невідомо, коли включать опалення там, де існує велика заборгованість перед Облгазами.
  3. Фахівці прогнозують, що в проблемних населених пунктах батареї можуть стати гарячими тільки в листопаді.
  4. Запаси газу в сховищах країни зараз складають близько 17 млрд.м3. Це на третину менше, ніж роком раніше.

 

Тарифи на опалення

Зараз існує два варіанти оплати послуг за поданням тепла. У невигідному становищі опинилися ті, хто не уклав договір на весь опалювальний період за єдиною ціною. Інші, завдяки прийнятим урядом заходам по компенсації збитків тим, що поставляють тепло організаціям, отримали такі переваги:

  • незмінність газових тарифів до 30 квітня 2022 року включно із ставкою не більше 8 грн/м3;
  • таку ж стабільну вартість гарячої води;
  • можливість укладення трирічного контракту з "Нафтогазом" при ціні 7,42 за куб газу на цей сезон.

Щоб зберегти колишні тарифи на опалення, уряд виділив 12 млрд. грн

Важливо! Нещодавно було прийнято ще одно рішення - знизити вартість кіловата електроенергії з 1,68 грн до 1,44 грн для домогосподарств, чиє споживання не перевищує 250 кВт/міс.

Усе вищесказане містить позитивні моменти, але не гарантує відсутність проблем з централізованим опаленням. Тому є сенс розглянути інші варіанти.

Як перестати піклуватися про те, коли буде включено опалення?

Найочевидніша відповідь - встановити у будинку індивідуальну систему обігріву. Краще всього для цієї мети підійдуть сучасні біоконвектори Венеція. При діючих газових тарифах і вартості електроенергії таке енергозбереження устаткування окупається всього за рік.

Основними перевагами інноваційних панелей є:

  • ККД понад 90%; скорочення витрат на обігрів до 40%;
  • екологічна чистота;
  • повна безпека експлуатації;
  • естетична привабливість;
  • можливість встановити індивідуальну температуру в кожному приміщенні.

Купуйте біоконвектори Венеція в нашому онлайн-магазині за низькими цінами! І питання, коли включать опалення у вашому місті або регіоні, зникне назавжди.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
17 + ? = 22
Введіть капчу*