Як правильно утеплити будинок або квартиру? Бюджетні, але ефективні варіанти

Як правильно утеплити БУДИНОК або КВАРТИРУ? - Фото 

Житло без утеплення погано протистоїть зовнішній температурі: взимку воно переохолоджується через зовнішні конструкції - стіни і дах, а влітку, навпаки, перегрівається. Опалення та кондиціювання самі по собі не можуть підтримувати оптимальний терморежим великого обсягу повітря, і теплоакумулювальні стіни повинні прийти їм на допомогу.

Як правильно утеплити будинок: загальні правила

Як відомо, утеплення будинку може бути як зовнішнім, так і внутрішнім. У першому випадку стіни виявляються в теплій зоні, що значно підвищує їх тепло і вологозахищеність. Внутрішня ж термоізолююча обробка робиться в тих випадках, коли зовнішня неможлива; тут потрібна підвищена герметичність, щоб стіни не відволожувалися і не пліснивіли.

Щоб в будинку було комфортно перебувати в будь-який час року, утеплення його повинно відповідати певним правилам:

  1. Слід проводити утеплення будинку повністю, від цоколя до даху, інакше може виникнути температурний дисбаланс.
  2. Правильна комбінація матеріалів дозволяє досягти найкращого ефекту - наприклад, для кам'яних стін потрібно застосовувати паропроникні утеплювачі, а на стелі влаштовувати пароізоляцію.
  3. Віддаючи переваги зовнішньому утепленню перед внутрішнім, ми отримуємо можливість терморегулювання і створення в приміщеннях бажаного мікроклімату.
  4. Шар утеплювача повинен відповідати будівельним нормативам - його оптимальна товщина для стін і цоколя становить 100 мм, а шар для даху закладається не менше 300 мм.
  5. Всі стики і шви необхідно ретельно закладати, оскільки через них виходить тепло в першу чергу.
  6. Піклуючись про збереження теплоізоляції, необхідно забезпечити їй надійний захист від пошкоджень і руйнування, а також вентиляцію - для видалення надлишків вологи.


Починати варто з заміни старих негерметичних вікон, потім - обов'язково подбати про утеплення стелі та перекриттів, де відбуваються великі втрати тепла. А вже після цього можна приступати і до стін, не забуваючи про термоізоляцію віконних і дверних відкосів. Цокольну частину потрібно утеплювати на глибину промерзання грунту.

Як правильно утеплити квартиру? Популярні теплоізоляційні матеріали.

Чим краще утеплити квартиру зовні і зсередини? Варіанти утеплення базуються насамперед на використовуваних матеріалів - вони можуть бути наступними:

  • мінеральна вата - її укладають тільки на сухі, добре очищені і оброблені противоплеснявими ґрунтовками стін, дуже важлива якісна вологоізоляція;
  • пінополістирол (пінопласт) - найпопулярніший матеріал для утеплення через цінову доступність, технологія укладання не дуже складна і добре відпрацьована;
  • пінополіуретан - напилюваний безшовний утеплювач, має чимало плюсів, хоча технологія ця досить дорога і складна - вимагає спеціального оснащення;
  • рідкий утеплювач - його називають ще теплофарбою - наноситься просто і швидко, дуже ефективний, але відрізняється високою вартістю.


Якщо говорити про те, як правильно утеплити будинок за невеликі гроші, то потрібно зупинитися на застосуванні пінопласту. Цей матеріал дуже легкий і відмінно протистоїть гниттю. Однак при використанні пінополістиролу в якості термоізолятора важливі багато технологічні нюанси, про які не завжди знає домашній майстер. А помилки застосування призводять до зниження ефективності.

Провести розумний теплотехнічний розрахунок, розуміючи, як правильно утеплити квартиру або будинок під конкретні параметри, можуть тільки досвідчені фахівці. Додатково можна поставити керамічний обігрівач Венеція, який зможе швидко нагріти і утеплити квартиру / будинок будь-якої площі, наші фахівці проконсультують вас і виконають утеплювальні роботи без помилок і втрат - звертайтеся.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
34 + ? = 35
Введіть капчу*