Яка має бути температура повітря у квартирі взимку?

Незважаючи на розташування в середній смузі, зими в Україні бувають досить суворими. Частково проблема холоду вирішується якісним утепленням, але без додаткового обігріву все одно не обійтись. У його ролі може бути або централізована система, автономне газове, твердопаливне або керамічні панелі – як основне чи допоміжне опалення. Потужність приладів має підбиратися так, щоб забезпечити мешканцям комфортні температурні умови.

Медичні та законодавчі норми температури

Але що таке «комфортні умови»? Суб'єктивна оцінка цього поняття може відрізнятися. З цієї причини в кожній державі розробляються норми, що відображають у відповідних документах. В Україні основним нормативним актом є «Закон про житлово-комунальні послуги із змінами та доповненнями, внесеними законом України від 07.06.18 р № 2454-VIII». На додаток до нього існують нормативи БНіПів, а також рекомендації вчених та медиків.

На даний момент для теплого періоду року «комфортним» визнано діапазон температури +22+25°, а для зими +20+23° залежно від регіону та типу приміщення.

Яка температура повинна бути взимку в квартирі?

Регламентом встановлено такі нормативні показники.

1. Спальні.

Занадто висока температура часто викликає безсоння, а надмірно низька провокує втому, оскільки організм витрачає енергію на терморегуляцію. Медики називають оптимальним режимом для спальні у зимовий період +18+20°C.

2. Вітальня.

Норму температури для цього приміщення встановлено трохи вище +19+21°. При нерухомому проведенні часу – наприклад, перегляд телевізора – її рекомендують підвищити до +22. А якщо ні, то організму доведеться додатково витрачати зусилля на зігрівання.

3. Дитячі.

Тут значну роль відіграє вік дитини. Для немовлят достатньо +20° - Вищі показники негативно впливають на механізм терморегуляції. Підліткам рекомендується встановлювати режим аналогічний дорослим, але з урахуванням часу доби. Вночі оптимум складає +18+20, вдень, під час навчання та відпочинку, +20+23. Таке плавне перемикання температури централізоване опалення не зможе забезпечити. Але керамічний обігрівач, на якому встановлено терморегулятор, зробить це легко.

4. Туалет та кухня.

Фізіологічною нормою в Україні прийнято вважати діапазон +19+21°. У процесі приготування їжі, при включеній плиті або духовці, достатньо встановити регулятор на +17+18°.

5. Ванна кімната.

Єдине приміщення в квартирі, де комфортні показники під час водних процедур дорівнюють +24+26°. Додатковим фактором потреби підвищеного рівня тепла є вологість.

6. Кабінети та інші робочі приміщення.

Рекомендований режим для роботи або навчання встановлено в межах +20+22°. Виняток – майстерня, де під час фізично активних робіт планку комфорту слід встановити на 2-3 градуси нижче.

Яка має бути комфортна температура в приміщенні?

І все ж таки санітарні норми – лише рекомендація, а не прямі вказівки. Індивідуальні особливості організму можуть вносити корективи – наприклад, людям похилого віку не вистачає тепла, а активним підліткам його надлишок не потрібен.

На фактичну, а не нормативну комфортність також впливають:

  • відкриті кватирки або працюючі кондиціонери;
  • відносна вологість;
  • природний метаболізм мешканців;
  • інтенсивність навантаження в момент перебування в приміщенні;
  • робота приборів, які виділяють тепло – ноутбуків, ламп освітлення та ін.

Обігрівачі

Постійно підтримувати максимально комфортний температурний рівень у кожному приміщенні окремо можуть автономні обігрівачі. Інфрачервона панель обігріву, на якій встановлений терморегулятор, справляється з цим краще за інші системи.

Ідеальний варіант – вітчизняні моделі найвищої якості. Менеджери компанії ТМ Венеція допоможуть вибрати економний варіант опалення для приміщення будь-якого типу та розміру.

Поки немає відгуків
Залишити відгук
Прізвище Ім'я*
Email
Введіть коментар*
22 + ? = 24
Введіть капчу*